Referenties

Jonnie en Thérèse Boer, Restaurant De Librije

jonnie en therese“Wij kennen Robert de Gunst vanuit de Hotelschool in Den Haag, waar hij docent was. Toen viel ons al op hoe vriendelijk en enthousiast hij altijd is. Mede hierdoor is hij de ultieme gastheer. Robert is een man die zijn vak verstaat en met veel enthousiasme zijn kennis doorgeeft aan de jongere garde. Als hij zich ergens in vastbijt, doet hij er alles aan om het tot een succesvol einde te brengen. Dat hij zich nu, zelfs tijdens zijn pensioen, blijft inzetten voor ons mooie vak siert hem. Zijn trainingen dragen er aan bij dat nieuwe gastheren leren te ‘zien’ wat de gast nodig heeft. Ook bij restaurant De Librije staat de gast altijd centraal en wij willen hun bezoek aan ons tot een feest maken. Mensen zoals Robert zijn een visitekaartje voor ons vak en wij zijn dan ook trots hem te kennen. Robert, succes met alle mooie dingen die je nog gaat doen!”

 
 

Paul Fagel, Chef en formalig eigenaar van Restaurant Het Arsenaal, Naarden

“Voor mij is Robert de Gunst de personificatie van warm gastheerschap, gastvrijheid en etiquette.”

 

Karel Bagijn, Journalist en oprichter Culisite.nl

Karel Bagijn

“Gastvrijheid stroomt door zijn aderen. Een gepassioneerd en energiek expert met 40 jaar ervaring. Robert de Gunst communiceert zijn enthousiasme voor zijn vak op een innovatieve wijze met humor en verve.”
Willem Buijtenweg, Journalist en uitgever bij Sijthoff Pers-Wegener en Buijze Pers.

willem buijtenweg“De Zwarte Brigade. Het was ergens in de tachtiger jaren van de vorige eeuw toen ik Robert de Gunst voor het eerst ontmoette. Hij verzorgde de PR voor de  middelbare hotelschool Haagland en ik schreef over culinaire genoegens in dagblad Het Binnenhof in Den Haag en de Leidse Courant. De Gunst verzon de stunt om eens per jaar met leerlingen een toonaangevend restaurant een etmaal in bezit te nemen. De jeugdige witte brigade kookte dan – met de chef natuurlijk – een exquise maaltijd en de jongens en meisjes in het zwart bedienden zwierig een select gezelschap journalisten en hoogwaardigheidsbekleders. Ik herinner me nog helder het uitbundig genieten in onder andere De Beukenhof in Oegstgeest, restaurant Rozenrust in Leidschendam, Parkheuvel in Rotterdam, de Hoefslag in Bosch en Duin. De Gunst oogstte een lawine aan positieve pers voor zijn school. Later werd dat nog eens onderstreept met regelmatige fetes de cuisine als sterrenkoks in de keukens van het huidige Mondriaan in de potten roerden. Om zijn vakmanschap, maar ook een beetje omdat hij goed bekend was met de meeste sterrenchefs in ons land, vroeg ik hem in 1988 om voorzitter te worden van de jury van het jaarlijkse evenement Leiden Culinair. Dit was het eerste grote meerdaagse culinaire evenement in de Randstad, geïnspireerd op ’t Preuvenement in Maastricht. De Gunst beoordeelde vele jaren de deelnemende restaurants op de prestaties van hun zwarte brigades en hij nam in zijn kielzog beroemde koks mee om ook de gerechten op waarde te jureren. De Leidse horeca heeft optimaal van zijn kunde geprofiteerd en in talrijke etablissementen hangen nog steeds krantenknipsels en foto’s waarop De Gunst en koks als Cees Helder, Robert Kranenburg, Paul Fagel en Herman den Bljjker trots prijzen uitreiken. Nog weer jaren later schreef De Gunst op mijn verzoek wekelijks een column over gastheerschap in bladen van Buijze Pers, een uitgeverij in Noordwijk. Centraal thema ook in die teksten was het gastheerschap dat hij tot in z’n vingertoppen beheerst.”

 

Gérard Hanssen, General Manager, Makadi Spa, Red Sea Hotels, Hurghada, Egypt

Gerard Hanssen“Here at the Makadi Spa, a five star 282 all suite hotel with 15 restaurants and bars located on the shores of the Red Sea in Hurghada, Egypt, we contracted Robert de Gunst to assist the hotel management in training our restaurant and bar employees. In 2012 Robert joined us twice, each time for a period of three weeks during which he tutored our associates in fine silver service, wine knowledge and good manners. The results were remarkable and especially noticed by our long staying guests. Robert’s outgoing and jovial attitude made him very popular with our guests.
Thank you Robert!”

 

Ron van Loon, Divisie Directeur, Imbema

“Reeds meerdere malen gebruik gemaakt van de diensten van de energieke Robert de Gunst. Op het gebied van ons gedrag rondom het diner heeft Robert ons kennis laten maken met zijn wetenschap op het gebied van etiquette in gezelschap. Met zijn enthousiaste wijze van overdracht heeft hij diverse teams binnen Imbema weten te inspireren. Voor zowel de zakelijke als ook privé doeleinden is Robert met zijn boeiende wijze van presenteren een lust om bij te wonen. Leuke en treffende anekdotes maken zijn uitleg compleet. Robert kan op diverse echelons mensen inspireren. Opvoeden houdt nooit op, Robert zijn aandacht voor etiquette en omgangsvormen ook niet. Wij kijken met plezier terug op het gedoceerde en zullen nog regelmatig mogelijkheden vinden om Robert zijn gedrevenheid en humor op ons los te laten.”

 

Dennis Tuin, General Manager Golden Tulip & Tulip Inn, Leiden Centre

“Ze zijn er niet veel, maar kent u het soort mens dat als ze beginnen te praten over hun vak, zij u overspoelen met energie, inspiratie en “honger” naar meer? Robert de Gunst is zo’n zeldzaam dier. Uit mijn hotelschool-tijd wist ik al dat Robert de Gunst je “pakt”. De docent die ervoor zorgde dat je aandacht erbij bleef. Inmiddels heb ik twee maal gebruik kunnen maken van zijn expertise om, in mijn hotels, de ambassadeurs (het team) te besmetten met enthousiasme en kennis. De Gunst is goed voorbereid, weet waarover hij praat en past zijn programma aan naar het vooraf beoogde doel van de deelnemers. In mijn teams zijn de trainingen van de Gunst vol lof ontvangen en zijn gastbeleving en professionaliteit naar een hoger level gebracht. 100% aanbevolen!”

 

Wout Sonneveldt, voormalig onderwijsmanager middelbare hotelschool Mondriaan

“Etiquette en Robert de Gunst” Etiquette. Bij het horen van dat woord bekruipt mensen nog wel eens een gevoel van onzekerheid, ja, zelfs wanhoop: doe ik het wel goed? Al die regels en voorschriften kunnen een beklemmend gevoel geven. Wie zich echter realiseert dat regels geen keurslijf zijn, maar juist houvast geven in het menselijk verkeer, begrijpt en waardeert de kunst van de etiquette. Goede manieren vallen niet op, het ontbreken ervan wel. Dit neemt niet weg, dat het zich eigen maken van al die regels gevoeld kan worden als een keurslijf. Boeken lezen en oefenen: dat kan natuurlijk en de meeste mensen maken zich de subtiliteiten van de etiquette eigen op die wijze. Maar het kan ook met veel plezier en humor. Het nuttige met het aangename verenigen. Wie dat wenst, raad ik aan een etiquettetraining bij Robert de Gunst te volgen. Het voelt alsof je een voorstelling van een bekend cabaretier bijwoont en in feite is dat ook zo: genieten, lachen, herkennen. Tegelijkertijd geeft al die ontspanning het beste leerresultaat. Robert de Gunst combineert als geen ander het nuttige met het zeer aangename.”

 

Kees van Tilburg, Project Uitzending Managers (PUM)

“Robert start de projecten voor PUM op de hem kenmerkende wijze, full speed en vol overgave. Hij heeft een enorme passie om mensen naar een hoger niveau te begeleiden. Het beste kan ik hem typeren als een ras horecadier. Bovendien een expert in etiquettes. (hoe heurt het). Voor PUM heeft hij inmiddels vijf projecten op zijn conto en nummer zes in Cochabamba is met succes afgerond. Twee scholings projecten in Chiang Mai (Thailand), een hotel project in Hanoi, een project in Siberië en een project in de Oekraïne zijn inmiddels naar volle tevredenheid van de opdrachtgevers uitgevoerd. Een reactie van een opdrachtgever typeert Robert ten volle: “Mr. Robert worked very hard with good preparation during the training course. All participants truly benefitted from the recommendations.”

“Gastvrijheid en Robert de Gunst”. Bij het horen van dat woord denkt men meestal aan perfect gastheerschap aan tafel. Vanzelfsprekend toch? Neen, dat is het niet. Wat is perfect gastheerschap? Wat maakt het bezoek aan een restaurant tot een onvergetelijke gebeurtenis? Waarom denk je met zo veel genoegen terug aan bepaalde lunches en diners, maar aan andere juist niet? Gaat het om de kwaliteit van het eten? Om technisch perfect serveren? Natuurlijk, maar dat zijn absolute voorwaarden. Waar ligt het dan precies aan? Juist, aan het ervaren van gastvrijheid. Naar mijn mening ervaar je echte gastvrijheid als de gastheer jou als gast het ultieme gevoel van vrijheid geeft. Het gevoel van vreugde, het gevoel van welkom zijn. Als de gastheer jou dàt gevoel geeft, dan is de kans levensgroot dat die gastheer Robert de Gunst is.”


Network / Referenties o.a.:

 • Cees Helder – eerste 3* Chef in Nederland
 • Paul Fagel – Restaurant Het Arsenaal
 • Karel Bagijn – voormalig culinair journalist Algemeen Dagblad
 • Loek Moor – Journalist Haagsche AD en jurylid jaarlijkse terassentest
 • Robert Kranenborg – TV chef
 • Herman den Blijker – TV chef
 • Pierre Wind – TV chef
 • Nico Mateovics – Restaurant de Ridderhof, Maassluis
 • Bob Schut – voormalig directeur SVH
 • Gerard Hanssen – General Manager Makadi Bay Spa Hotel, Hurghada
 • Jonnie & Thérèse Boer – Restaurant De Librije, Zwolle
 • Peter Bruins – Restaurant de Bokkedoorns
 • Peter de Reus – Directeur, Hotel Bendinat, Mallorca
 • Willem Buitenweg – journalist en organisatie Leiden Culinair
 • Richard Brouwer – MD Diethelm Travel, Bangkok, Thailand
 • Maarten ’t Jagt – Culinair journalist gouden pollepel van het AD